Arts al Palau 2013: "In Media Res"

Del 20/06/13 al 30/07/13, en: Palau Ducal de Gandia, horari: del 20 de juny al 30 de juliol

Palau Ducal de Gandia

In Medias Res és una proposta que presenten Rocío Garriga, Irene Grau, Ximo Ortega Garrido i Daniel Tomàs Marquina. Es tracta de quatre perspectives creatives diferents en un projecte expositiu conjunt que dialoga amb l'espai del Palau Ducal dels Borja, en el qual els avatars històrics de les seues estances i salons serveixen de detonant per a les instal·lacions que es proposen.

Dins d'aquest marc comú s'alternaran tant intervencions conjuntes com a propostes individuals que han sigut desenvolupades específicament per a l'espai del Palau Ducal dels Borja, partint de les connotacions de les sales que com a visitants més ens han influenciat en relació a la seua història i al context en el qual treballem. Així mateix, es realitzaran intervencions individuals d'acord amb el conjunt del projecte expositiu.
- L'ALJUB: En l'aljub es realitzarà una instal·lació audiovisual conjunta amb la qual es pretén emfatitzar el seu caràcter com a lloc de memòria. Amb açò tornem a habitar l'espai des de les històries que tanca. La intervenció al·ludeix als seus dos usos principals al llarg de la història: emmagatzematge d'aigua i refugi -es va utilitzar com a tal durant la Guerra Civil-.
Mitjançant aquesta intervenció es farà cohabitar dos usos, que d'una altra forma serien incompatibles, encara que tots dos estiguen relacionats amb la supervivència. La llum que entrarà per la boca del pou jugarà amb el binomi obert/tancat, amb la idea de redescobrir per al visitant els secrets que guarda el lloc.
Artistes: Irene Grau, Rocío Garriga, Ximo Ortega Garrido i Daniel Tomàs Marquina.
- SALÓ DELS ESTAS DE SARDENYA: Basant-nos en la relació que s'estableix entre conceptes com a justícia i injustícia, jerarquia i les relacions de poder que açò implica, s'ha realitzat una instal·lació conjunta situant 72 cadires de petit format enfront de les butaques que presideixen aquest saló. Aquestes són d'una escala inferior a l'habitual, amb fusta reciclada, contrastant així amb el símbol de poder que el mateix material representa front elles. Distribuint-se formant un rectangle en el centre de la sala.
Artistes: Irene Grau, Rocío Garriga, Ximo Ortega Garrido i Daniel Tomàs Marquina.
- CAPELLA NEOGÒTICA: Instal·lació que versa sobre la comunicació, sobre la base del poder del llenguatge, el silenci i les creences.
Artista: Rocío Garriga.
- HABITACIÓ DUQUESSA: En la sala on va nàixer Francesc de Borja s'ha realitzat una instal·lació amb una escultura de silicona d'un xiquet nounat amb un xumet i abelles realitzades amb bronze. Es pretén canviar el seu significat de percepció i sentit, el moment del naixement i inici de la vida lligat a un context social molt marcat.
Artista: Daniel Tomàs Marquina.
- SALA VERDA: En el saló dels estats de Sardenya, l'artista Irene Grau instal·lació en la qual s'estableix un joc entre la llum i la idea de les possessions o riqueses materials. La llum, filtrada a través de dos panells grocs, es tenyeix de color i embolica a l'espectador. Part d'una reflexió entorn dels conceptes d'ostentació, riquesa i possessió enfrontats a l'immaterial a partir d'un joc amb la llum i el color.
Artista: Irene Grau.
- GALERIA DAURADA: La proposta es basa a fer la sàtira d'un banquet. De forma longitudinal s'ha situat una taula presidida pel cap d'un porc de fusta. Sobre la taula s'han col·locat 60 culleres fetes amb pa i tovallons.
Artistes: Irene Grau, Rocío Garriga, Ximo Ortega Garrido i Daniel Tomàs Marquina.